Casus

Provocatief communiceren

De vraag

De afdeling sociale zekerheid van een middelgrote gemeente merkt dat medewerkers soms vastlopen in hun gesprekken met klanten. Ze werken met een “pittige” doelgroep en de gesprekken kosten de medewerkers op zijn tijd veel energie: “het is soms trekken en sleuren met te weinig effect.”

Om klanten op een andere manier in beweging te krijgen, zoeken ze naar een nieuwe, verfrissende en praktische manier van communiceren. Deze wordt gevonden in een ééndaagse introductietraining “provocatief communiceren”.

De doelstellingen van de training zijn:

  • Medewerkers maken zich de basis van het provocatief communiceren – met warmte, humor en uitdaging – eigen.
  • Alle medewerkers kunnen na afloop een aantal technieken van provocatief communiceren toepassen in de dagelijkse praktijk van het werk.

“Haal mensen op een leuke, snelle manier uit hun oude denkpatronen! Geef discussies een nieuwe impuls! Breek vastgeroeste gesprekken open!”

De aanpak

De training is een hele praktische dag waarbij korte theorie en achtergronden van het provocatief communiceren worden afgewisseld met veel oefeningen in subgroepen om zo diverse technieken en de grondhouding te oefenen.

De deelnemers ontdekken de nieuwe rol van advocaat van de duivel, de plaaggeest en de nar. Deze worden op diverse manieren geoefend en toegepast met alle hilariteit en effecten van dien. De verschillen met de traditionele manier van coaching uitgelegd en gedemonstreerd.

Om het effect van provocatief communiceren zelf ook te ervaren worden er ook live sessies met de provocatieve trainer gevoerd. Er worden videofragmenten getoond waarbij de deelnemers een observatieopdracht krijgen om te achterhalen wat er tijdens het provocatieve gesprek ingezet wordt aan technieken.

Resultaat

Opmerkingen in de evaluatie na afloop:

  • “Erg leuke training en direct toepasbaar in praktijk!”
  • “Echt omdenken en veel humor. Een aanrader”
  • “Buiten je gebaande paden ontde(n)k je van alles! Een mooie mix van leuk en belangrijk, vertrouwd en confronterend en hoe dan ook proeft het naar meer!
  • “Super interessante trainingsdag, met enige achtergrond info over provocatief coachen of
    communiceren en veel interactieve oefeningen. En humor! Aanrader!”
  • “Verhelderende training!”

Klaar om uw team naar een volgend niveau te brengen?

Email

hstreefkerk@artificium.nl

Telefoon

06 53 47 99 69

U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie van ons.